Agorafòbia i incapacitat per al treball

L’agorafòbia és un trastorn que consisteix en una por irrefrenable a sortir al carrer o als espais oberts. Existeix l’agorafòbia greu i el trastorn ansiós depressiu.

Aquests trastorns poden limitar a la persona que els pateixen i causen limitacions funcionals com la impossibilitat absoluta per utilitzar el transport públic, incapacitat d’envoltar-se de grans masses de gent, incapacitat per treballar en grans espais oberts, quadres d’angoixa, marejos i inestabilitat, etc.

Davant aquesta situació cal preguntar-se si és viable sol·licitar una minusvalidesa per agorafòbia i la resposta és que sí. L’agorafòbia és motiu i és un trastorn reconegut en el barem per poder sol·licitar un certificat de minusvalidesa o discapacitat. Per tant, arribat a un cas greu, podria ser susceptible de reconeixement d’una pensió d’invalidesa.

Recentment un Jutjat social de Barcelona, en sentència del passat 15 de juny, ha reconegut una incapacitat permanent total a un treballador, de professió camioner, que pateix aquest trastorn.

La sentència va raonar que el grau es reconeixia “bàsicament pel risc que comporta la conducció d’un vehicle d’aquestes dimensions sota els efectes secundaris de la medicació que habitualment ha de prendre”, a causa de les patologies que patia (trastorns d’abús d’alcohol, encara que ja en remissió, i trastorn d’ansietat generalitzada per agorafòbia). Però dos anys després, el INSS va entendre que el pensionista havia millorat i va iniciar d’ofici un expedient de revisió.

Ara el Jutjat social nº 31 Barcelona, Sentència de 30 de juny 2016 li dóna de nou la raó en estimar que no ha existit cap variació entre la situació de fa dos anys quan es va reconèixer la IPT i la d’ara.

A aquest nivell, cal recordar que el INSS pot revisar la situació clínica de la persona. Perquè es produeixi la modificació del reconeixement ha d’existir un agreujament o millora, per a això és necessari comparar l’estat que presentava el pacient al moment del reconeixement de la incapacitat permanent, amb el qual presenta en l’actualitat.