“Fer la declaració de la Renda amb un expert és la garantia que no hi hagin errors amb Hisenda”

El mes de maig és el mes que més declaracions de la renda es tramiten amb l’Agència Tributària. Tot i que enguany no es podrà fer mitjançant el programa PADRE que desapareix després de 29 anys  (només es podrà fer telemàticament mitjançant el sistema Renta Web). Però aquesta no és la única novetat. Hem parlat amb els badalonins de Gabinete Hernández&Vicente, amb més de 20 anys d’experiència, per saber uns quants consells per afrontar aquesta nova campanya sense que sigui un mal de cap per les nostres butxaques.

 

  • Quines són les principals novetats d’aquesta campanya?

La principal novetat és la introduïda pel Reial Decret-llei 1/2017, del 20 de gener, de mesures urgents de protecció dels consumidors en matèria de les clàusules sòl. També hi ha una novetat que cal remarcar, que no és d’aquest any, sinó de l’anterior. Es tracta de la imputació de rendes que abans era de l’1,1% i enguany és del 2% (si el valor cadastral no està revisat) i, degut a aquest augment, potser que estiguem obligats a presentar la declaració quan anteriorment no ho estàvem.

 

  • Des de la pròpia Agència Tributària recomanen revisar l’esborrany abans de confirmar-lo. És habitual que hi hagi errors?

Sí, és força habitual que hi pugui haver-hi errors. Però ull a la falta de dades per part d’Hisenda. Algunes vegades a Hisenda li falten dades teves que no té. Per exemple molt freqüent en el col·lectiu d’autònoms o en casos com la compra venda d’habitatges o rendes a l’estranger…

 

  • En quins punts de l’esborrany hem de prestar especial atenció?

Doncs, per exemple, en fills nascuts recentment que potser que encara no hi hagi constància, en la deducció de la hipoteca, si la inclou o no o si hi tenim dret o no, l’estat civil, perquè depenent de si estem solters, casats o amb fills es pot presentar individual o conjuntament.

 

  • Per aquest motiu és important fer la renda a uns economistes que no pas acudir directament a Hisenda?

No vull escombrar cap a casa però és el més aconsellable. Mira, has de tenir en compte que Hisenda no farà responsable si comet algun error al fer-te la declaració o no disposa de totes les teves dades. Molta gent es pensa que si va a Hisenda és com una espècie d’assegurança, que no hi haurà cap error. És impossible que totes les facin bé només tenint en compte la quantitat de sol·licituds per fer la renda que reben i el temps que hi dediquen per fer cada una d’elles, res a veure amb el d’un despatx especialitzat…

 

  • La declaració de la renda està molt bé si l’Estat et retorna diners però quan et surt a pagar ja no fa tanta gràcia… en quins casos la renda et surt a retornar?

És la pregunta del milió! La resposta és ben senzilla: quan els ingressos no són molt elevats, ens apliquen retenció en aquests ingressos, tenim deduccions, ja sigui una hipoteca (si és anterior al 01/01/2013), fills, plans de pensió, etc.

 

  • És millor que la faci conjunta amb la meva parella o millor per separat?

 

Quan en una parella treballen els dos, la majoria de casos és més recomanable presentar-la per separat. En canvi, quan només treballa un dels dos cònjuges és millor presentar-la conjuntament.

 

  • Un adult que fa poc que ha començat a treballar ha de fer la declaració de la renda?

Hi ha diversos factors a tenir en compte. Si s’arriba als límits establerts (de treball, de capital mobiliari, immobiliari, etc) també potser que no estigui obligat però, d’altra banda, li interessi perquè li retornin diners.

 

  • Quins elements ens podem desgravar que mai recordem tenir en compte?

Les quotes de sindicat o de col·legiació: aquests dos són no apareixen a les dades fiscals d’hisenda i molta gent s’oblida posar-los. També s’ha de tenir en compte les deduccions segons la comunitat autònoma a la que pertanys. Per exemple, a Catalunya tenim una deducció si ens quedem viudos (el primer any i els dos següents).

 

  • Hisenda avisa que vigilarà molt els lloguers. Què es pretén amb aquest advertiment?

És una lluita constant per part de l’Estat contra l’economia submergida. Cal anar molt en compte qui tingui un lloguer i no l’estigui declarant. Hisenda s’ho mirarà amb lupa.

 

  • Algun consell més per evitar de pagar més del que em pertoqui?

Sí, una cosa poc sabuda és que no només hem de tenir en compte la renda corresponent a l’exercici, en aquest cas al 2016. Sinó que també podem tenir, per exemple, pèrdues en alguns apartats de la declaració que es poden seguir repercutint en exercicis posteriors, sempre segons cànons establerts.

 

  • Per últim. Si un any faig la renda vol dir que a partir del següent estaré obligat sempre?

No té per què… Cada any s’han de revisar les dades perquè pot variar segons la obligatorietat depenent de cada exercici.