Dret a indemnització en cas de ser atropellat pel teu propi cotxe

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha determinat recentment el dret d’un ciutadà portuguès a obtenir indemnització per haver estat atropellat pel seu propi vehicle.

En aquest sentit, el TUE ha considerat il·legal la normativa lusitana sobre l’assegurança obligatòria de responsabilitat civil perquè no cobria la indemnització a un vianant víctima d’un accident de cotxe, en tractar-se de la mateixa persona que va contractar l’assegurança i a més propietari del cotxe que va provocar el dany.

El cas es remunta a 2009, quan l’afectat va reclamar una indemnització a la seva assegurança per les lesions sofertes en ser víctima d’un atropellament causat pel seu propi vehicle, conduït pel lladre que li havia robat el cotxe i al que va perseguir.

Després de sofrir l’afectat un viacrucis judicial dins de Portugal, el TUE ha determinat que la normativa europea a cap assegurança obligatòria de responsabilitat civil permet a tots els ocupants víctimes d’un accident causat per un vehicle obtenir la indemnització que li correspongui, inclosos des de 2005 els vianants, ciclistes i altres usuaris no motoritzats en les vies públiques, pel qual no pot excloure’s a la persona de la condició de “tercer víctima”, encara que l’assegurança estigués al seu nom i fos el propietari.

En aquest sentit, el TUE ha posat l’accent en l’objectiu de protecció a les víctimes d’accidents de circulació que des de fa anys ha perseguit la normativa europea i ha conclòs que el Dret comunitari s’oposa a una norma nacional, com en el cas de la portuguesa, que menyscabava el dret de la víctima a ser indemnitzada quan no havia tingut culpa en la causa del sinistre.

Aquesta notícia ha de recordar-nos que la normativa de la Unió Europea té incidència en els Estats Membres, pel que un ciutadà espanyol que consideri, en casos similars, que els seus drets estan sent vulnerats en l’àmbit nacional tindrà l’opció d’acudir a la jurisdicció comunitària.