Importància de l’atestat policial davant d’un accident de trànsit

Malauradament els accidents de trànsit estan a l’ordre del dia i depenent de la tipologia d’accident és molt habitual que intervingui la policia, per tal de confeccionar un informe o atestat on es deixarà constància dels fets ocorreguts i dels vehicles i persones implicades, així com els testimonis existents.

Així doncs, si patim un accident de trànsit i hi ha discrepàncies amb el contrari, es nega a col·laborar omplint el full d’accidents o, fins i tot, es dona a la fuga, és de vital importància contactar amb la policia. L’atestat esdevé un instrument oficial avalat per les autoritats i, a l’hora, serveix com a denúncia judicial. El més interessant és que sol definir, en la seva versió dels fets ocorreguts, qui ha estat el vehicle culpable de l’accident.

Saber qui ha estat el causant de l’accident serà fonamental per tal de dirigir la reclamació a l’asseguradora culpable i, en aquest punt, la paraula de la policia té moltíssim pes i sol ser respectada per les companyies.

Hem de dir que la versió de l’atestat no és infal·lible ni indiscutible en el 100% dels casos. La policia també pot cometre errades o no tenir en compte alguns aspectes. Per tant, es pot rebatre l’atestat amb un informe d’un pèrit tècnic especialitzat en accidents.

D’ençà que la policia recopila totes les dades, és habitual que trigui unes setmanes en confeccionar l’atestat. No serà fins llavors quan es podrà sol·licitar i un cop tinguem clar qui ha estat el responsable es podrà dirigir la reclamació contra la seva companyia d’assegurances.

L’atestat es pot demanar pel qualsevol dels implicats, ja siguin perjudicats, conductors, ocupants, testimonis, companyies d’assegurances, entre d’altres, tot i que es recomana esperar a que ho demanin les companyies, ja que ho solen fer, així et pots arribar a estalviar les taxes, que solen ser d’entre 40-60 euros.

Com a informació, cal dir a que a la província de Barcelona li correspon als Mossos d’Esquadra confeccionar els atestats d’aquells accidents ocorreguts en vies interurbanes. Per als accidents ocorreguts a les vies urbanes intervindrà la policia local del municipi en concret on hagi tingut lloc l’accident.