Reclamacions a companyies aèries

Les incidències en els viatges aeris estan a l’ordre del dia i cada vegada més són els casos on, abans de pujar a l’avió i embarcar, s’anuncia que el vol ha estat cancel·lat o sofreix algun tipus de retard. Depenent de la companyia el problema pot ser de major o menor consideració i els perjudicis del passatger poden arribar a ser importants.

La majoria de reclamacions solen ser pels següents motius: retards, cancel·lacions, overbooking o extraviament o deterioració de l’equipatge. El passatger ha de saber que està emparat pel Reglament 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableixen normes comunes sobre compensació i assistència als passatgers aeris en cas de denegació d’embarqui, cancel·lació o gran retard del vol.

Així doncs, en cas de retards, per exemple, el passatger tindrà dret a reclamar compensació econòmica quan el vol porta de retard més de 3 hores. Es quantifica 250 euros per un viatge de curta distància, 400 euros per mitja distància i 600 euros per a tots els vols de llarga distància.
En el cas de les cancel·lacions, es poden arribar a demanar compensacions dels 250 als 600 euros, a més del reemborsament del vol cancel·lat i les despeses que s’hagin pogut generar.

En cas de donar-se la situació de overbooking, l’aerolínia haurà d’oferir-los diferents opcions: reemborsament del cost del bitllet, trasllat a la destinació final al més aviat possible, xecs de viatge, seient en primera classe, etc.

Finalment, per al cas que estiguem davant un extraviament o deterioració de l’equipatge, es pot reclamar fins a 1.300 euros per dany, retards o incidents amb les maletes.

Totes les aerolínies ofereixen un canal d’Atenció al Client on es pot gestionar la reclamació, si bé és recomanable contactar amb un professional expert en reclamacions.